Harmadik születési mátrix: küzdelem és túlélés

A harmadik születési mátrix a szülőcsatornán való átjutással áll kapcsolatban. Ebben a fázisban a méhösszehúzódások folytatódnak, ám ellentétben a második szakasszal, ezúttal a méhszáj kellőképpen megnyílik és nem akadályozza tovább a magzat előrehaladását a szülőcsatornában. E szakasz a túlélésért folytatott óriási küzdelemmel, összenyomódással és gyakran erős oxigénhiánnyal és fuldoklással jár együtt, hiszen a köldökzsinór beszorulhat a fej és a medencenyílás közé, vagy a nyak köré is tekeredhet. Ha a köldökzsinór rövid vagy egyes testrészek köré hurkolódott, a méhlepény leszakadhat a méhfalról, ami azonnal megszakítja a magzat anyai szervezettel való kapcsolatát és veszélyes mértékű fuldokláshoz vezethet. A kitolási fázis tetőpontján a magzat különféle biológiai anyaggal érintkezik, melyben a magzatvíz keveredhet vérrel, nyálkával, vizelettel és széklettel is.

A harmadik születési mátrix szimbolikája

Szimbolikáját tekintve a harmadik születési mátrix a halál és újjászületés küzdelmének formájában jelentkezik. A szülőcsatornában zajló küzdelem tényleges, valósághű átélése mellett változatos archetipikus képek bukkanhatnak fel, jellegzetes csoportokat alkotva. Ezek közül a legjelentősebbek az intenzív izgalom, a titáni küzdelem, a testi kiürülés és a tűzzel való találkozás motívumai. A harmadik születés körüli mátrix fenti témái ismét csak mély, belső összefüggést mutatnak a tapasztalás szintjén, és egyértelműen kapcsolódnak az ide vonatkozó születési fázis meghatározott anatómiai, pszichológiai és érzelmi jellemzőivel.

Az emberfeletti küzdelem képe teljesen érthető, ha a születés e szakaszában fellépő hatalmas erőkre gondolunk. A magzat törékeny fejét ilyenkor a méhösszehúzódások ereje a medencenyílásba szorítja, s az izomnyomás esetenként húsz és negyven kilogramm között mozog. Aki a harmadik születés körüli mátrixnak ezt az aspektusát éli át, elsöprő erejű energiaáramokkal találkozik, amelyek egyre halmozódva a robbanásig feszülnek. Ezek egyik jellemző megjelenési formája a természet tomboló elemeivel – vulkánkitörésekkel, elektromos viharok, földrengések, áradások és tornádók átélése. E jelenségcsoport másik formája a háborúk, forradalmak látványában, vagy a nagy erejű technológiák – atomerőművek, atombombák, tankok, hadihajók, rakéták, lézerek és elektromos erőművek – által képviselt energiák megtapasztalásában fejeződik ki. A küzdelem enyhébb formája a veszélyes kalandok – vadállatok üldözése, a velük folytatott testi küzdelem, gladiátorviadalok, izgalmas felfedezőutak – átélése. Az idetartozó archetipikus és mitológiai témák az Utolsó Ítélet, a Purgatórium, mondai hőstettek és kozmikus méretű ütközetek, a Fény és a Sötétség erőinek összecsapása, vagy az istenek és titánok harca.

Sok lényeges szempont különbözteti meg ezt a jelenségcsoportot a korábban leírt kiúttalan állapottól. A helyzet itt nem reménytelen, s az alany sem gyámoltalan. Ellenkezőleg: aktívan részt vesz az eseményekben, s úgy érzi, a szenvedésnek határozott iránya és célja van. Az egyén itt nem kizárólag a tehetetlen áldozat szerepét játssza. Néha csak megfigyelője az eseményeknek, de gyakran egyszerre azonosul az agresszorral és az áldozattal, egészen addig a pontig, mikor már maga sem tudja önmagában a szerepeket ketté választani. Míg a kiúttalan helyzet kizárólag szenvedéssel jár, addig a halál-újjászületés küzdelmei a kín és extázis határmezsgyéjén zajlanak, s a két érzés gyakran egybe is olvad.

Forrás: Felhasznált irodalom: Stanislav Grof: A belső út kalandja c. műve.

Születéscsoportjainkon a résztvevőknek lehetősége adódik a születést megelőző és a születés kísérő élményeik átkeretezésére. A születés-újjászületés csoporton test-orientált technikákkal (bodywork, Somatic Experiencing, mozgásmeditáció, mindfulness) dolgozunk.