Testtudat a Bodywork önismereti folyamatokban: interocepció, avagy a test belső ingereinek azonosítása 

A testtudat a Bodywork önismereti folyamatok és minden a testérzetek tudatosításán alapuló testmunka folyamat elengedhetetlen része. A tudományos kutatások éppen ezért szentelnek egyre nagyobb teret a testtudat megértésének, feltérképezésének.

Interocepció, avagy a testünkben tapasztalható ingerek azonosításának képessége

A most következő Bodywork gyakorlatban megtapasztalhatod azt, hogy miként működik testedben a belső ingerek azonosítása:

Arra hívlak, hogy helyezkedj el egy biztonságos helyen és számodra kényelmes helyzetben. Lehet, hogy ülsz, fekszel vagy éppen állsz. Maradhatsz abban a testhelyzetben, amelyik most számodra a legigazabb. Most ha becsukod a szemed, vidd a tudatodat a szívteredbe és próbáld meg érzékelni saját szívverésedet! Milyen a saját szívritmusod? Mit tapasztalsz? Tudod-e érzékelni a saját pulzusodat anélkül, hogy megérintenéd a mellkasodat? Esetleg nehéz számodra bármit is érzékelni a szíved környékén?

Ez az egyszerű próba segíthet azonosítani pillanatnyi interoceptív képességedet, mely arra szolgál, hogy az agyad érzékelhesse a testből, a belső szervekből, mint a szív, a gyomor, a tüdő, a bélrendszer, hólyagok, stb. befutó életjeleket, ingereket. Az interocepcióról a testtudatossággal kapcsolatos tanulmányok kevésbé szóltak eddig, mint az egyéb, külső érzékelési módokról (látás, hallás, íz- és szagérzékelés, tapintás), azonban ma már tudjuk, hogy az interoceptív képesség fontos szerepet játszik a mentális és testi egészség alakulásában is.

Hogyan működik az interocepció?

Az agy és a belső szervek között folyamatos, többirányú kommunikáció folyik. Amennyiben nem történik szándékos tudatosítás, az ingerek érzékelése a tudatos szint alatt zajlik, hiszen a test és az elme automatikus módon küldi az interoceptív jeleket. Léteznek azonban olyan testérzetek is, amelyek könnyen tudatosíthatóak: érzékelhető az izmok feszültsége, a gyomor feszülése, a szívverés, a légzés üteme és mélysége. A tudatosítható testérzetek pontos azonosítása létfontosságú képességünk, ráadásul bizonyítottan relaxatív hatású és mint a legtöbb képességünk, ez is fejleszthető.

Belső erőforrás 

Az interocepció egyik leglényegesebb aspektusa az, hogy segít megérteni, hogy bizonyos fizikai gyakorlatok, mozgásformák miért olyan jótékony hatásúak a mentális egészségünk szempontjából. A rendszeres mozgás bizonyítottan befolyásolja a belső szervekből az agy felé futó ingerek természetét. Ha a test nincs mozgásban, a stressz-szint, a szorongás nő: az immobil szív például nagyobb kihívásoknak van kitéve, amikor hirtelen fizikai vagy emocionális terhet észlel. A mozgásba bevont belső szervekben jobb a keringés, így a test hatékonyabban, megnövekedett belső erőforrással, azaz reziliencia szinttel birkózik meg a fizikai és érzelmi környezet változásaival, ami tovább hat az elme-test egészségére.

Az interocepció finomra hangolása, a testtudatosság gyakorlása, fejlesztése képessé teszi az egyént arra, hogy testének jeleit, tapasztalásait, illetve az azokban bekövetkezett parányi változásokat is egyre pontosabban észlelje.  A Bodywork folyamatokban az egyik fő hangsúly a testbehozás, testbe kerülés, a tudatos testi tapasztalás fejlesztése.

A non-duális Bodywork önismereti módszer itt és most tereiben a test-elme szabadon mozdul. A Bodywork gyakorlatok könnyen követhetőek, egyéni, diádikus, triádikus és csoportfókuszúak lehetnek. A csoportokat általában két csoportvezető kíséri, akik elvégezték a Bodywork Non-duális szemléletű táncterápiás Egyesület sajátélmény csoportját, az asszisztensképzőt, illetve rendszeresen résztvesznek szupervízióban. A csoportok teljes titoktartással és biztonságos keretekkel működnek.   

Felhasznált irodalom: Daniel Siegel: Mindsight – Elmetudatosság c. könyve; További információ a Bodywork módszerről: bodywork.hu; testmunka.hu