Testtudatosság a Bodywork önismereti folyamatokban: propriocepció, avagy a test helyzetének, mozgásának, a mozgás irányának érzékelése  

A testtudatosság a Bodywork önismereti folyamatok és minden a testérzetek tudatosításán alapuló testmunka folyamat elengedhetetlen része. A tudományos kutatások éppen ezért szentelnek egyre nagyobb teret a testtudat megértésének, feltérképezésének. A hatodik érzék néven is emlegetett proprioceptív képesség az az érzék, amivel a testünk helyzetét, térbeli elhelyezkedését, a test mozgásait és a mozgás irányát érzékeljük a térben.

Izmainkban, az inakban és szalagokban rengetek receptor érzékeli az adott szövetre ható húzást, nyomást, érintést, és erről folyamatos visszajelzést küldenek a központi idegrendszernek. Ennek a komplex folyamatnak köszönhetően agyunk képet alkot a test adott pillanatra jellemző helyzetéről és a test mozgásáról. A proprioceptív képesség tájékoztatja az agyat az egymás mellett elhelyezkedő testrészek egymáshoz való viszonyáról és a testrészek mozgatásához szükséges erőfeszítés mértékéről is.

A Bodywork önismereti folyamatokban különösen hangsúlyos az érintés, a súlyadás és ezek minőségének pontos azonosítása, tudatosítása. A proprioceptív képesség fejlesztése szerepet játszik a testi határok, az énhatárok kijelölésében. Az érintés adás-fogadás során lényeges annak észelése és tudatosítása, hogy a testnek mi esik jól, mi okoz fájdalmat, kellemetlenséget. Testi sérülést átélt embereknek különösen fontos a proprioceptív képesség újratanulása, hogy a test újra biztonságos, ismerős otthon lehessen. 

A most következő Bodywork gyakorlatban megtapasztalhatod azt, hogy miként működik testedben a test helyzetének, mozgásának azonosítása:

Arra hívlak, hogy helyezkedj el egy biztonságos helyen és számodra kényelmes álló helyzetben. A térben találj egy pontot, ahova szeretnél eljutni! Tudatosítsd, hogy hány méterre helyezkedik el tőled ez a pont! Most tekintetedet 45 fokos szögben vidd a talaj felé vagy teljesen hunyd le a szemed!

Most indulj el a kijelölt pontba! Hogyan vesz részt a talpad, a térded, a combod, a csípőd a mozgásban? Mi a szerepe karjaidnak, hogyan mozdul alkarod, vállad, kézfejed? Melyik testrészben mit tapasztalsz? Van-e olyan testrész, amely hívja a figyelmedet? Azonosítsd, hogy mi történik az adott testrészben! Ne légy gyorsabb, mint amit meg tudsz figyelni!

Kísérletezhetsz is: kipróbálhatod csukott vagy nyitott szemmel is a gyakorlatot. Mi a különbség? Milyen gondolatok, érzések kísérik egyik vagy másik tapasztalatot? Hogyan érzékeled jobban a határaidat?

Ezt a gyakorlatot kiterjesztheted az utcai közlekedésre is, hiszen az utcán is szeretnél eljutni egyik pontból a másikba. Mi a különbség az utcán? Hogyan segíthet számodra proprioceptív képességed?

A non-duális Bodywork önismereti módszer itt és most tereiben a test-elme szabadon mozdul. A Bodywork gyakorlatok könnyen követhetőek, egyéni, diádikus, triádikus és csoportfókuszúak lehetnek. A csoportokat általában két csoportvezető kíséri, akik elvégezték a Bodywork Non-duális szemléletű táncterápiás Egyesület sajátélmény csoportját, az asszisztensképzőt, illetve rendszeresen résztvesznek szupervízióban. A csoportok teljes titoktartással és biztonságos keretekkel működnek.   

Felhasznált irodalom: Your 8 Senses STAR Institute; További információ a Bodywork módszerről: bodywork.hu; testmunka.hu