Ez a bejegyzés a jóga utamról szól, a saját történetemről: arról, hogy mit is jelent nekem a jóga, hogyan találtam rá, és hogyan tárultak fel előttem újabb és újabb aspektusai. A jógaoktató képzésem első napján azt kérdezték tőlem, hogy mit is jelent nekem a jóga. Természetesen rengeteg dolog járt a fejemben, és csomó érvet fel tudtam sorakoztatni a mellett, hogy miért is kezdtem el a gyakorlást. De akkor és ott mégsem tudtam frappánsan megfogalmazni, hogy mit is adott nekem. Azóta sokat gondolkoztam a kérdésen.

 

A jógával való megismerkedésem egy “véletlennel”kezdődött. Egyik kedves barátom Budapest határában felvett egy stoppost. Az autóban beszélgetés közben kiderült, hogy a stoppos egy jógaoktató és hálából meghívta az barátomat a kezdőknek tartott jógaórájára. Az ismerősöm engem kért meg, hogy csatlakozzam hozzá, mert nem szeretett volna  a “ki tudja milyen tedd a lábadat a nyakadba” órára egyedül elindulni. Örömmel mentem, bár kicsit azért izgultam is előtte- és persze utána is olvastam, hogyan is néz ki egy ilyen óra.

 

Már az első alkalommal beszippantott a jóga világa: a mozdulatok, az óra hangulata, a halk zene, a tanítások, a testem és a lélegzetem figyelése olyan pluszt adtak a napomhoz, hogy alig vártam a következő alkalmat. Az alkalom után kellemesen elfáradtam, és úgy éreztem, mintha “kikönnyültem” volna. Ráadásul az óra után közösen teáztunk is egyet a csoporttal, beszélgettünk, így nem is volt kérdés, hogy a következő órára is feliratkozom. Így kezdődött..

 

Túl a fizikai gyakorlaton – Mit is jelent a jóga?

 

Akkor, 2007-ben még azt gondoltam, hogy a jóga nem más, mint precízen kivitelezett mozdulatok és pózok összessége. Az egészségmegőrzésről szól, picit a gyakorlásról,  a lélegzetem és a gondolataim figyeléséről. Azóta elvégeztem az oktatóképzést, a jóga életstílusommá vált, és ezzel együtt árnyalódott az is, hogy mit gondolok róla.

Életemnek ebben a szakaszában a jóga a jelen pillanatban, az itt és most-ban való levést jelenti nekem.

Megtanította, hogy hogyan figyeljek a testemre és az igényeimre.

Segít abban, hogy türelmes tudjak lenni magamhoz, észrevegyem a határaimat, és megtaláljam az egyensúlyt – a jógamatracon és azon túl is.

Segít abban, hogy hozzáférjek a belső erőforrásaimhoz, és megtaláljam a valódi önMAGomat. Segít abban, hogy tudjak megújulni, és mindezt ne félelemmel tegyem.  Segít abban, hogy adni tudjak.

És ha általánosságban nézzük, azt gondolom, hogy az egész élet a jógáról szól, csak nem biztos, hogy tudatosak vagyunk benne.

 

Ezzel együtt úgy látom, hogy mindenkinek a saját válaszát kell arra megtalálnia, hogy mit is jelent neki a jóga – mindenkinek mást, és ez így van jól. Neked mit jelent a jóga?